Kom uit je comfort zone… alleen als jij dat wil

‘Kom uit je comfort zone’. Eurgh.

Als je die ellendige uitgesleten clichéformule nu nog één keer hoort, dreigen al je pacificistische principes te sneuvelen. De mond die ze uitspreekt, die riskeert een klap. (Vreemd genoeg zou je daarmee meteen buiten je comfort zone treden, maar goed!)

Het beeld dat ‘comfort zone’ oproept… Je stelt je een dutske van een mens voor, ingeduffeld in schapenvelletjes, omgeven door een wolk van grote witte kussens – zich schurkend tegen het haardvuur der gewoonte en weinig bestand tegen de regen des levens. Een zielig figuur, kortom. In een lamentabele positie.

Daar moeten we die duts inderdaad asap uitkrijgen. Die moet dringend wat harder worden. Zoals men vroeger overgevoelige kinderen naar kostscholen stuurde, of weerspannige tieners naar het leger.

Toughen up, en een beetje rap ook.

Blijkbaar hebben we het moeilijk om mensen te zien sukkelen, aanmodderen, ‘stuck in their ways’. Voor ons is het zó duidelijk: doe dit, doe dat. Et voilà, opgelost. Denken wij. Waarom begint die ander daar nu niet gewoon aan?

‘Kom uit je comfort zone’ is op die manier vaak een besmuikte manier van zeggen: ‘Ik wil dat jij dit of dat doet. Dat jij zus of zo bént.’

Wel, als dát de bedoeling is, zeg ik: blijf jij maar lekker in je comfort zone. Het is tenminste de jouwe. Laat niemand je ooit tegen je zin uit je comfort zone duwen.

Comfort zones hebben een biologische, evolutionaire functie: dat wat we kennen, is veilig. Alles wat onbekend is, daarentegen, vormt een potentiële stressbron. Stel je voor dat we voortdurend met nieuwe uitdagingen zouden worden geconfronteerd… dat kan ons systeem simpelweg niet aan.

Bínnen onze comfort zone evenwel vinden we genoeg rust en ontspanning om te recupereren van heftige gebeurtenissen, om creatief te zijn, om te zorgen voor elkaar ook.

Maar… Er is een grote ‘maar’. Als je té lang in dat bekende blijft, in je comfort zone dus, dan komen al die dingen op den duur eveneens onder druk te staan. Op een of andere manier heeft de comfort zone constante oprekking nodig. Nieuwe brandstof, om te blijven draaien.

Alleen: met beetjes, zodat je de aanpassingen verwerkt krijgt.

En, vooral: in lijn met wat jij zelf wil.

Vorige
Vorige

Tijd als vijand, tijd als vriend

Volgende
Volgende

‘Geen dank voor de vertraging!’