Wil je je goed voelen? Voel je dan slecht
Oude filosofen zeiden het al: de mens zoekt plezier en vermijdt pijn.
Supernuttig, zo’n evolutionair mechanisme. In een spijker trappen: nee, dank u. Seks of lekker eten: ja, graag. Als dat allemaal even lukt, dan is de kans weer een stukje groter dat wij of onze nakomelingen de volgende dag halen.
Zo is ons leven een constante aaneenschakeling van queestes naar allerlei genietingen én pogingen om diverse kwellingen te ontwijken.
Maar dat mechanisme schiet zijn doel voorbij wanneer het aankomt op gevoel – gevoel als zodanig, that is.
Want wat doen we wanneer we ons slecht voelen? Dan willen we daar het liefst asap van af. Ons beter voelen. Want je slecht voelen is, welja, niet leuk.
Konden we ons maar altijd GOED voelen! Dat lijkt soms de impliciete vraag waarmee we bij psycholoog, coach of therapeut aankloppen: ‘ik voel me slecht en wil me in plaats daarvan goed voelen.’
Maar vaak is je probleem precies dat je je niet slecht WIL voelen. Dat je het jezelf niet toestaat. Misschien ook omdat je denkt dat je omgeving het niet toelaat.
Hier is de objectieve realiteit: je kunt je niet altijd goed voelen.
Ja, je kunt proberen zoveel mogelijk genot op te zoeken en pijn te ontlopen, maar zelfs dan, als je daar behoorlijk in slaagt, gaat op den duur al dat welbehagen – omdat het in zo’n overdaad aanwezig is – vervelen. En verveling… is pijn.
Het is wat, het menselijk bestaan.
Andere manier van kijken. Er is niks mis met het najagen van plezier en evenmin met je goed willen voelen – integendeel. Blijf maar lustig aan dat gezonde streven vasthouden. Maar hou náást die aspiratie ook rekening met het feit dat pijn en lijden er nu eenmaal bijhoren. Meer zelfs: ze hebben een functie.
De pijn van de wonde is bedoeld om jou met aandrang op je verwonding attent te maken: hey, let eens op, mogelijk levensbelangrijke kwestie gaande hier!
Zo is ook de pijn van je ‘ziel’ een signaal: dat je naar iets te luisteren hebt. Een verdriet, een angst, een boosheid, …
Eenmaal je die toelaat, en voelt, en ermee aan de slag gaat, zullen ze stilaan wijken. En vervolgens… voel je je beter.
Zoals de wonde zorg nodig heeft om te helen.
Als je je goed wil voelen, voel je dan eerst slecht.